• Anasayfa
  • |
  • Panama Kanalı Geçiş Ücretlerindeki Artış Uygulamasının Ertelenmesi

Panama Kanalı Geçiş Ücretlerindeki Artış Uygulamasının Ertelenmesi

Sayın Üyemiz,

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) tarafından gönderilen 14 Nisan 2021 tarih ve PRESS(21)02 sayılı Ek'te sunulan yazıda;

Denizcilik sektöründen gelen çağrılara karşılık olarak Panama Kanal İdaresi'nin kanal geçiş fiyatlarındaki artış planlanlarını ertelemesine ilişkin ICS, Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA), Asya Armatörler Birliği (ASA) tarafından yayımlanan ortak basın bildirisine yer verilmektedir.

Bahse konu basın bildirisinde; Panama Kanalı İdaresinin, 15 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen kanal geçiş ücretlerindeki artışı ertelediğini duyurduğu bildirilmektedir. Mevcut durum itibarıyla önerilen değişikliklerin bu kez 1 Haziran 2021'de yürürlüğe gireceği, yeni uygulamanın, transit geçiş başına minimum 20.000 ABD Doları (% 57 artış), maksimum 58.500 ABD Doları (% 167 artış) bir maliyet artışı getireceği belirtilmektedir.

17 Mart 2021 tarihinde Kanal İdaresi'ne gönderilen yazıda, sektörün kanal geçiş ücretlerindeki söz konusu yüksek artıştan endişe duyduğunun ifade edildiği, uygulamanın hayata geçirilmesi için belirlenen sürenin (15 Nisan 2021) kanal kullanıcılarının uyum sağlayamayacağı kadar kısa olduğunun belirtildiği, Kanal İdaresi'nin ücret artışlarındaki gerekçeyi değişen arz talep koşullarına bağladığı bildirilmektedir.

ICS Genel Sekreteri Guy Platten, konuya ilişkin açıklamasında: Kanal İdaresi'nin, sektörün teklif edilen transit geçişlerdeki fiyat artışlarını 1 Haziran 2021'e kadar erteleme çağrılarına yanıt verdiğini ve sektöre bu değişikliklere tam olarak hazırlanmak için zaman tanındığını görmekten memnuniyet duyulduğu, artışların, özellikle COVID-19 salgınının devam eden ekonomik etkisi göz önüne alındığında, maliyette önemli bir artışı getireceğini ifade etmektedir.

Ücret değişikliğinin Panama Kanalı hizmeti için değişen arz ve talebe uyum sağlamak üzere tasarlandığının bilindiği, sektöre transit maliyeti konusunda öngörülebilirlik sağlamak için uzun vadeli bir fiyatlandırma stratejisi geliştirilmesine yönelik Kanal İdaresi ile verimli bir diyalog kurulmasının beklendiği, bu konuları tartışılması ve netlik kazanması için sanal bir toplantının gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirmektedir.

Asya Armatörler Birliği ve Avrupa Topluluğu Genel Sekreterleri ise kanal geçiş fiyatlarındaki artış uygulamasının ertelenmesine yönelik memnuniyetlerini dile getirdikleri belirtilmektedir.

Bilgilerinize arz/rica ederim.

408_1213_panama_kanal_ge_i_cretlerindeki_art_uygulamas_n_n_ertelenmesi.pdf