Sınır Kapısındaki Laboratuvarın Açılışı Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Odamıza gönderilen 25.03.2024 tarih ve 3253 sayılı yazıya atfen ;

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından Türküye Odalar Borsalar Birliğine gönderilen 94998417 sayılı yazıda ; Sofya Ticaret Müşavirliğince gönderilen yazıda, bitkisel ve hayvansal ürün taşıyan tırların numunelerinin Kapitan Andreevo Sınır Kapısında incelenmesine olanak sağlayacak bir laboratuvarın 29/02/2024 tarihinde faaliyete başladığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, anılan laboratuvarın özellikle yaş sebze ve meyve nakliyecilerimizin sınırda bekleme sürelerini azaltacağı, ihracatçılarımızın maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artıracağı ve de genel olarak sınır kapılarında daha fazla yük aracı işleminin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, mezkur laboratuvarda günlük 30 – 40 numune işlenebildiği, numunelerin ürünlere bağlı olmakla birlikte 3 – 8 saat arasında analiz edildiği, cihazların yeni olması sebebiyle Mart ayının sonu gibi optimal kapasiteye ulaşılmasının beklendiği, optimal kapasitenin ise günlük yaklaşık 80 numunenin analiz edilmesi olduğu bilgisine yer verilmektedir.

Bu itibarla, söz konusu duruma ilişkin olarak anılan ülke ile işbirliği yapan firmaların ilave bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliği (sofya@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Saygılarımla,

İsmet SALİHOĞLU