Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı Denizci Millet Denizci Ülke Proje Yarışması Ödülleri 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde Düzenlenen Ödül Töreninde Sahiplerini Buldu

İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak, Türk denizcilik sektörümüzün yenilikçi milli fikirler, projeler, sistemler ve teknoloji ile bir araya getirilmesi ve denizciliğimizin daha ileri noktalara çıkarılarak dünya ticaretinde daha yüksek seviyelere erişmesinin sağlanması amacı ile “Denizci Millet, Denizci Ülke” adıyla başlatmış olduğumuz ve bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı Denizci Millet Denizci Ülke Proje Yarışmamızda ilk üç dereceye giren proje sahiplerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Tersane İstanbul’da düzenlenen 3’üncü Denizcilik Zirvesinde ödülleri takdim edildi.

Türk Denizciliğini milli projelerimizle daha da ileriye götürebilmek için ortaya konulabilecek inovatif ve uygulanabilir projeler hazırlanmasını teşvik etmek için denizcilik sektöründe dijitalleşme ve otomasyon, deniz ekosisteminin sürdürülebilirliği ve iklim değişikliği, gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına ilişkin yeni düzenlemeler, gemi ve yat sanayinin gelişimi, deniz biyoçeşitliliğinin korunması, çevre dostu yeşil tersaneler ve limanlar vizyonuna katkı sağlamak maksadıyla, deniz ulaştırması, deniz ticareti, gemi ve yat inşa sanayi, deniz turizmi, deniz kaynakları, limanlar, deniz çevresi, denizcilik eğitimi ve istihdam konuları ile birlikte, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) 2023 Sera Gazı Stratejisi kapsamında denizcilik sektörünün yeşil dönüşümüne ve dijitalleşmesine yönelik yenilikçi teknolojiler konularında proje başvuruları kabul edildi.

Yarışmamıza yapılmış olan farklı konu ve uzmanlık alanlarında 23 adet proje başvurusu ön değerlendirme aşamasında Denizcilik Fakültelerimizden dokuz Öğretim Üyesi ve final aşamasında ise yedi Öğretim Üyesi tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde 6 proje katılımcımız final sunumlarını yapmak üzere davet edilmiştir. 29 Mayıs 2024 tarihinde Başkanlığı Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz ARICA tarafından yapılan Final Jürisi huzurunda gerçekleştirilen sunumları müteakip yapılan değerlendirmeler neticesinde ilk üç derecede yer alan projeler belirlenmiştir.

Yarışmada Birinciliği, enerji verimliliği yüksek, daha çevreci, daha yenilikçi ve teknoloji seviyesi artırılmış yeni nesil Bodrum Guleti tasarlanması amaçlanan “E-Gulet: Enerji Verimli, Çevreci ve İnovatif Bodrum Guleti” isimli proje ile Mehmet Akman ve takımı kazandı.

Proje kapsamında, “E-Gulet” olarak nitelendirilen enerji verimli, ekolojik ve yenilikçi, 24 m tam boya sahip bir Bodrum guletinin konsept tasarımı gerçekleştirilerek, mevcut Bodrum guletlerine kıyasla toplam direncin yaklaşık %15 oranında azaltılması, güneş paneli ve su altı türbini ile entegre hibrit sevk sistemi kullanımıyla CO2 emisyonlarının en az %25 oranında azaltılması, seçici katalitik indirgeme (SCR) sistemi entegre yeni nesil ana makine ile NOX emisyonlarında en az %70 oranında azaltım, Güney Ege bölgesinde yat inşaatı ve işletmeciliği sektörlerinde yatlarda enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik alanında farkındalığın artırılması ve ihracat potansiyelinin, rekabet gücünün ve yelkenli yat ihracatında pazar payının artırılması hedeflenmektedir.

Yarışmamızda İkinciliği, tank yıkamalarını ve boş yapılan seferleri ortadan kaldırabilmek için elastik ve gemi tankı ebatında (250m3) yük çantaları ile taşımacılığı hedefleyen "Covertainer Taşımacılık Sistemi” projesi ile Habib Güner Kara ve takımı kazandı.

Proje ile gemilerde yük taşıma maliyetlerini %40 oranında düşüren, sahil tanklarında ayarlanabilir perdelerle 4’e bölme imkanı veren sistemiyle dört farklı yükün muhafaza edilebilmesini sağlayan ve limanın elleçlediği yıllık yük miktarını iki katına çıkaran, yükün teslim hızını artırarak üretici ve tüketicinin gecikme kayıplarını azaltan, karbon salınımını ton başına %50 azaltarak, yıkamasız taşımacılık sağlayarak ve uzak ülkelerden ballast suyu getirmeyerek çevresel riskleri minimize eden, gemi üretim maliyetlerini ve beraberinde geminin bakım tutum maliyetlerini düşüren yeni nesil bir taşımacılık sistemi tasarlanmıştır.

Yarışmamızda Üçüncülüğü ise, tam otonom şekilde, COLREG'in seyir ve manevra ile ilgili tüm kurallarına uygun hareket edebilen bir su üstü aracı tasarlanmasını amaçlayan "COLREG Kurallarına Uygun Hareket Edebilen Otonom Su Üstü Aracı Geliştirilmesi” isimli projesi ile Hasan Uğurlu kazandı.

Projede, tam otonom şekilde, belirlenen iki nokta arasında tekne boyutunun elverdiği her türlü deniz ve hava şartında seyir yapabilecek, COLREG'in seyir ve manevra ile ilgili tüm kurallarına uygun hareket edebilen, karaya oturma önleme sistemine sahip, çevredeki hedeflerin anlık risk analizini yaparak çatışmasız yolu garanti edecek, lokal rota planlaması yapabilen, bir operatör yardımı olmadan görüntü işleme ile radarı AIS ile birlikte hedef tespit cihazı olarak kullanabilen bir su üstü aracı geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Dereceye giren proje sahiplerine 2 Temmuz 2024 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Tersane İstanbul’da gerçekleştirilen 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde ödülleri takdim edildi.

Yarışmada birinci olan Mehmet Akman ve takımına 100.000 TL’lik ödülü, başarı belgesi ve yarışma anısına plaketi, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Durmuş Ünüvar tarafından, yarışmamızda ikinci olan Habib Güner Kara ve takımına 75.000 TL’lik ödülü, başarı belgesi ve yarışma anısına plaketi Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Tamer Kıran tarafından, yarışmada üçüncü olan Hasan Uğurlu’ya 50.000 TL’lik ödülü, başarı belgesi ile yarışma anısına plaketi Meclis Başkanımız Sayın Başaran Bayrak tarafından takdim edildi.