İMEAK DTO’nun Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Eylül ayı Meclis Toplantısı, 7 Eylül 2023 Perşembe günü yapıldı.

Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında Oda Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, gündemdeki maddeler görüşüldü.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran toplantıda yaptığı konuşmada, hafta başından itibaren ülkede etkili olan sağanak yağışın birçok ilde sele neden olduğunu hatırlatarak, Nevşehir, Aksaray, Kırklareli ve İstanbul’da sel sularına kapılıp hayatlarını kaybeden vatandaşların haberlerini almaktan büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Vefat eden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen, zarar görenlere de geçmiş olsun dileklerini ileten Tamer Kıran, yüce Allah’tan ülkemizi, her türlü afetten korumasını niyaz etti.

Küresel ekonomide, yavaşlamaya ilişkin verilerin gelmeye devam ettiğini belirten Tamer Kıran, uzun bir aradan sonra, ABD ekonomisinde istihdam verilerinde izlenen yavaşlamanın Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz arttırımlarında sona geldiği beklentisini güçlendirdiğini kaydetti. Tamer Kıran, FED faiz arttırımlarında tam durma sinyali verene kadar ABD dolarının gücünü görece koruyacağını öngördüklerini söyledi.

Türkiye’de 2. Çeyrek Büyüme Rakamlarının yüzde 3,8 olarak açıklanarak yine beklentilerin üzerinde geldiğini belirten Tamer Kıran, “Ekonomimiz büyümesini kesintisiz sürdürmeye devam ediyor. Son gelen verilerle beraber geçmiş dört çeyreklik üretim değerimiz 1 trilyon 22 milyar USD değerine yükseldi. Kişi başına gelirimiz de yaklaşık 11.400 USD seviyelerine yaklaştı. G-20 ülkeleri arasında ikinci çeyrek büyüme rakamlarına bakıldığında Çin, Endonezya ve Rusya’nın arkasından en hızlı büyüyen 4. ülke olduk.” dedi.

Tamer Kıran, iç talebin canlılığını korumasının, enflasyon ve cari açık üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğinden hem enflasyon ile mücadeleyi güçlendirmek hem de dış açığı bastırma çerçevesinde Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırmaya devam ettiğini ve Ağustos ayında güçlü bir adım atarak politika faizini 750 baz puan artışla yüzde 25 seviyesine getirdiğini hatırlattı.

Böylesine kritik bir süreçte ekonomide yeni denge süreçleri devam ederken, iş dünyasının ekonomi yönetimiyle güçlü bir istişare döneminden geçtiğini belirten Tamer Kıran, katıldığı 16 Ağustos’taki TOBB Türkiye Ekonomi Şurası ve akabinde 30 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, TOBB Yönetim Kurulunu kabulüne ilişkin Meclise bilgi verdi.

Tamer Kıran, şöyle devam etti:
“Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu istişarelerle son derece açık ve verimli bir dönemin içinde bulunduğumuzu müşahede ettim. Devletimiz çok ciddi bir mücadele ortaya koyuyor. Nitekim dün Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ın çok ciddiyetle hazırlanmış, gerçekçi bir program olduğunu ve iş dünyasının hassasiyetlerinin dikkate alındığını gördük. Programda, yapısal reformlara yönelik 7 alanın belirlenmesini ve tarihsel hedefler konulmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. 7 öncelikli yapısal alan olan ‘Büyüme ve Ticaret, Beşeri Sermaye ve İstihdam, Fiyat İstikrarı, Kamu Maliyesi, Afet Yönetimi, Yeşil ve Dijital Dönüşüm, İş ve Yatırım Ortamı’ ile ilgili ciddi bir vizyonun belirlenmesini ve yapısal reformların ayrı bir bölüm olarak plana girmesini çok değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Deprem yaralarının sarılması, enflasyon ile mücadele, ihracat ile büyüme ve sosyal adaletin ve refahın güçlendirilmesini amaçlayan Orta Vadeli Programın, ülkemiz, milletimiz ve ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Programın, sabırlı ve kararlı politikalarla uygulanmasının öngörülen süreçlerde müspet sonuçlar vereceğine ve ülkemizin Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacağına yürekten inanıyorum.”

Piri Reis Üniversitesine Öğrenci Yerleştirme Sonuçları

Deniz Ticaret Odası’nın göz bebeği eğitim kurumu Piri Reis Üniversitesi’ne öğrenci yerleştirme sonuçları hakkında da bilgi veren Tamer Kıran, “Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversitemize yerleşmeye hak kazanan 1.557 öğrenciden 1.454’ü kesin kaydını yaptırarak akademik öğrenim hayatına ilk adımı attılar. Böylece yerleştirme üzerinden kayıtlanma oranı %93,3 seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Ek kontenjan imkânı, Dikey Geçiş Sınavı (DGS), yatay geçişler ve lisansüstü kayıtlarından sonra bu sene kayıt yaptıran öğrenci sayısı daha da yükselecektir. Üniversitemizi tercih eden öğrencilere, yeni eğitim yuvanıza hoş geldiniz diyor, hepsine başarılar diliyorum.” diye konuştu.

“TOGG Hizmet Aracımızı Teslim Aldık”

Deniz Ticaret Odası’nda hizmet aracı olarak kullanılmak üzere satın alınan yerli ve milli aracımız TOGG’u Ağustos ayında teslim aldıklarını belirten Tamer Kıran, zeytin ağaçlarının gölgelerinde kalan mavi suları temsil eden Gemlik mavisi rengindeki aracın Oda’ya hayırlı olmasını temenni etti. Tamer Kıran, yerli aracın ülkeye kazandırılmasının öncüsü olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türkiye'nin ilk elektrikli otomobil fabrikasının kurulmasında etkin rol oynayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve emeği geçen herkese saygı ve şükranlarını sundu.

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'nun da, "Türkiye ve Dünya Ekonomisi; Göstergeler ve Gelişmeler” konulu bir sunum yaptığı toplantıya Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Çetin ve İMEAK DTO Yönetim Kurulu Deniz Turizmi Danışmanı Hüsnü Çöllü de katılım sağladı.